Bakkal esnafı 4 yıldır parakende yasasını bekliyor

Bakkal esnafı 4 yıldır parakende yasasını bekliyor
Eskişehir Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, bakkalcı esnafının yaşadığı sıkıntıları Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile paylaştıklarını anlattı.

Bakkal ve bayi esnafının yaşadığı sıkıntılar; pos komisyon oranı yüksekliği, tütün ürünlerindeki kar marjı düşüklüğü, bağkur primlerinin düşürülmesi, parakende yasası gibi pek çok konu uzun süredir çözüm bekliyordu. Eskişehir Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı İsmail Hakkı Ördek, geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile tüm Türkiye’deki bakkallar odası başkanlarıyla toplantı gerçekleştirdiklerini ve talepleri bakana aktardıklarını söyledi.

Ördek, “Geçen hafta Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile bir toplantımız vardı. Tüm Türkiye’deki bakkallar odası başkanlarıyla bir araya geldik. Bu toplantıda ilk olarak tütün ürünlerindeki bakkal ve tekelin kar marjları ile alakalıydı. Bizim tütün ürünlerinde kar marjımız 4,2 civarındaydı. Şu anda pos kesintileri de 3,5 ile 4,5 civarına yaklaştı. Dolayısıyla kafa kafaya gibi bir şey oldu. Bunu komisyonu da müşteriden talep ettiğimizde karşı karşıya gelmiş oluyoruz. Bununla ilgili taleplerimiz ilettik; tütündeki kar marjlarının arttırılmasını. Ticaret Bakanı da Tarım Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı ile görüşeceğini ifade etti” diye konuştu.

POS KOMİSYON ORANLARI ESNAFI ZORLUYOR

Pos oranları ile ilgili taleplerini aktaran Ördek, “Pos oranlarımız ile ilgili en azından devlet bankalarında bir güncelleme, kart çekim indirimi olmasını da bekliyoruz. Çünkü şu anda devlete bağlı Tarım Kredi Kooperatiflerinde 0,99 pos kesintisi oluyor. Bizim de talebimiz böyle olması yönündeydi. Böylece hem vatandaşımıza hem de bize yararlı olacaktı. Kart kullanımı pandemi ile birlikte ciddi anlamda arttı. Benim daha önce ciromun yüzde 75’i nakit yüzde 25’i karttı, şimdi yüzde 75’i kart yüzde 25’i nakit oldu. Bu durumda bizi maddi yönden zorlamaya başladı” dedi.

Parakende yasasına da dikkat çektiklerini ifade eden Ördek, “Bir diğer talebimizde son 4 senedir kangren haline gelmiş perakende yasası ile ilgiliydi. Parakende yasasının içinde; büyük marketlerde tütün-alkol satılmaması, ekmek ve zücaciye ürünlerinin satılmaması yer alıyordu. Bunlar satılmadığı takdirde küçük esnafa ciddi anlamda kar olarak etki edecekti. Yasanın içinde ayrıca; büyük marketlerin bir gün kapalı olması ve saatleri ile ilgili konular da yer alıyordu” sözlerine yer verdi.

Son olarak Bağkur primlerine değinen Ördek, “Cumhurbaşkanımızın söz verdiği Bağkur priminin 9 binden 7 bin 200’e düşmesi ile ilgili konuyu aktardık. Ticaret Bakanımızın verdiği cevap; evet Cumhurbaşkanımız bir söz verdi, içine girdiğimiz bu 5 yıllık süreçte mutlaka olacak. Tek tek taleplerimizi ilettik, kendisi de dinledi, notlarını aldı ve kendisinin ilgili bakanlıklarla görüşeceğini, sonrasında yeniden bir toplantı yapacağını, bizi bilgilendireceğini söyledi” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.